Alkollü içki: Şampuanlayınız, sonra beyaz ispirto ile tamponlayınız.
Ayakkabı boyası: Tinerle siliniz. Çıkmazsa beyaz ispirtoyla silip durulayınız.
Çay, kahve lekesi: Önce şampuanla siliniz. Leke çıkmazsa %10 amonyaklı su ile tampon yapınız.
Çikolata lekesi: Ilık su ile veya suya %5 amonyak ilave ederek tampon yapınız
Çiklet lekesi: İçine buz koyduğunuz sızdırmaz torbayı lekenin üzerine koyarak katılaşmasını bekleyin. Katılaşan lekeyi hafifçe parçalara ayırarak elektrik süpürgesiyle süpürün.
Çimen lekesi: Beyaz ispirtoyla siliniz.
İlaç lekesi: Perkloretilenle siliniz. Çıkmazsa % 10 amonyaklı su ile siliniz.
Küf lekesi : % 5–10 amonyaklı su ile siliniz.
Kusmuk lekesi : % 50 beyaz sirke karışımı su ile siliniz. Ardından şampuanla siliniz.
Meyve lekesi: Ilık su ile tampon yapınız. İz kalırsa tiner veya Perkloretilen kullanınız
Mum lekesi: lekenin üzerine beyaz emici bir kâğıt koyup orta ısıda bir ütüyü sadece kâğıdın üzerine tutarak bu lekeden kurtula bilirsiniz. Bu işlemi kıyafet ve koltuklarınızda da kullana bilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken konu uzun süre ütüyü o bölgede tutmamaktır. Eğer leke yeni oluşmuş ise bunu sızdırmaz bir poşetin içine koyacağınız buzu leke üzerine tutarakta bu lekeden kurtulmanız mümkündür. Mum renkli ise ılık suya % 10 amonyak ilave edip siliniz.
Mürekkep: Kurutma kâğıdı ile iyice kurutunuz %30 beyaz ispirto %70 su karışımı ile tamponlayıp şampuanla yıkayınız. Saf limonun daha iyi sonuç verdiği gözlenmiştir.
Süt, yoğurt: Şampuanlayınız sonra %5 oranında amonyak ilave edilmiş su ile veya beyaz ispirto ile tampon yapınız iz kalırsa tiner veya Perkloretilen kullanınız
Şarap lekesi: Leke yeni oluşmuş ise kuru ve emici bir bez yada kağıt havlu ile tampon yapınız. Yada kağıt yerine leke üzerine soda döküp lekeyi tamamen emmesini sağlaya bilirsiniz bu işlem sonunda elektrikli süpürge ile kalıntıları süpürünüz. Daha sonra % 50 su-sirke karışımıyla siliniz.
Tırnak cilası: Asetonla siliniz.
Tükenmez kalem: Amonyak veya beyaz ispirto ile tampon yapınız.
Yumurta lekesi : %5 amonyak ilave edilmiş su ile veya beyaz ispirto ile tamponladıktan sonra şampuanlayınız
Parfüm lekesi: Beyaz ispirtoyla tampon yapınız.
NOT: Perkloretilen, amonyak ve beyaz ispirto (metil alkol) eczanelerde ve kuru temizleme malzemeleri satan hırdavatçılarda bulabilirsiniz.
Asitli Maddeler:
Bazı temizlik ürünleri ve piller asit içerir, bu güçlü asidin halıyla teması halinde çabucak döküldüğü bölgenin temizlenmesi gerekir, aksi taktirde halıda ciddi hasar meydana gelir. Asit dökülen bölüme yapılacak ilk müdahale bir süngerle asidin emilmesidir. Bu işlem asit bitene kadar yapılır ve daha sonra bir kaşık kaynamış soda ile sıcak su karıştırılır. Bu karışım lekeye sürülür. Halı en kısa zamanda kurutulmalıdır.
Kan Lekesi:
Kan lekesine soğuk temizleme karışımlarıyla müdahale edilmelidir. Halıya kandan patojenik oluşumları temizlemek için bir halı temizleme profesyoneli çağırılmalıdır.
Yanıklar:
Yanma sonucu oluşan karartılar ancak halının yanan bölümünün tekrar dokunmasıyla ve yenilenmesiyle tamamen yok olur. Bunun dışında yanan bölümlerin koyu uçlarının dikkatlice kesilmesiyle de kötü görüntü önlenmiş olur.
Boya Lekesi:
Birçok içecek, ilaç, kozmetik ürünü, yemek ve başka sıvılar boya içerirler. Bu boyanın halı liflerince emilmesi çıkartılamayacak lekelere sebep olacaktır. Bu lekeler tekrar boyanarak halı üzerinde saklanabilir veya bu lekelerin etkilediği alan tekrar dokunabilir. Bunun dışındaki tek yöntem profesyonel bir halı temizleyicisine başvurmaktır.
Hardal Lekesi:
Bazı hardalların içinde çok güçlü boyalar vardır ve bu halıdan kolay çıkmaz. Hardalla lekelenmiş bölümün kesilip alınması ve bu bölüme yeni bir parçanın eklenmesi gerekebilir.
Pas Lekesi:
Pas lekesinin kaldırılması için profesyonel birinin yardımı mutlaka gerekir, çünkü bu lekenin temizlenmesinde kullanılan kimyevi maddeler yanlış kullanıldığında halıya çok büyük zararlar verebilir